De fitbit: meer dan een stappenteller

De fitbit is in de eerste plaats bedoeld om je stappen te tellen. Maar wist je dat je er nog veel meer mee kan?

De fitbit is een elegante armband die je steeds kan dragen, ook onder de douche of tijdens het zwemmen. Je stappen worden nauwkeurig bijgehouden. Duurdere modellen houden zelfs bij hoeveel trappen je doet of je hartslag. De bedoeling is uiteraard om je gedrag te veranderen en zo een gezondere levensstijl te verkrijgen.

De fitbit hoort in de categorie van de ‘wearables’, elektronica die je draagt op je lichaam. Op je smartphone en op een website kun je vervolgens je evolutie zien. Het doel is om van jezelf te leren en jezelf zo beter te maken: je bent namelijk gemotiveerder om meer actief te zijn als je gecontroleerd wordt (self tracking of quantified self).

stappen_1dag
stappen op 1 dag

Toch kan een fitbit veel meer dan alleen maar stappen tellen. Zo kan je fitbit je slaappatroon analyseren. Op die manier krijg je inzicht over hoe diep je slaapt. Merk je dat je te onrustig slaapt en vaak wakker komt, volg dan deze tips voor een betere slaap.

fitbit_slaappatroon
slaappatroon

Hier zie je bijvoorbeeld dat ik vorige nacht 7u59 geslapen heb, wat helemaal niet slecht is, volgens het Slaap Informatie Centrum.  Hiervan was ik 6 minuten wakker en was ik 29 minuten rusteloos (heb ik dus wat bewogen in mijn slaap).

Alle gegevens kun je via de app op je smartphone inkijken of via een handig dashboard op de website.

fitbit_dashboard
dashboard

Naast het analyseren van je slaappatroon kun je dit fitbit ook gebruiken als wekker. Via trillingen om je pols word je op een aangename manier gewekt, zonder je partner te storen. De wekker kun je instellen op de website (via Settings -> Silent Alarms) en vervolgens via bluetooth synchroniseren met je fitbit.

Nadelen fitbit

  • De contacten zijn soms vervuild waardoor het opladen niet meer lukt. De oplossing is dan op de contacten schoon te maken met een tandenstoker.
    fitbit_contacten_1038px
  • De armband is niet zo stevig. De armband is gemaakt van een soort silicone en na een zestal maanden dragen, is er toch al een scheur in. Gelukkig is het mogelijk om nieuwe armbanden te kopen voor je fitbit, in alle mogelijke kleuren.
    fitbit_armband_gescheurd_1038px
  • De gegevens worden online gestockeerd. Deze online diensten kunnen in theorie je gegevens verkopen. Dit is in principe wel verboden.

Conclusie

De fitbit is een goedkoop instrument om zowel je stappen te meten, je slaappatroon te analyseren als om te gebruiken als een aangename wekker. De duurdere modellen kun je gebruiken om ook je hartslag en het aantal beklommen trappen te meten. De fitbit helpt je om meer te bewegen en gezonder te leven. Een aanrader voor iedereen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *