Daarom is dagelijks even lezen goed voor jou

Daarom is dagelijks even lezen goed voor jou

Lezen is zoveel meer dan en luxe-momentje waarbij je jezelf de tijd gunt om je helemaal te verdiepen in ‘het geschreven woord’. Gun jezelf dagelijks even de tijd voor een goed boek, of een stukje ervan. Waarom je dat zou doen? Wel, het is goed voor je door al deze redenen:

Lezen ontspant je.

Je kent het wel, een lange stressvolle dag is achter de rug en je hebt nood aan een dosis ontspanning. Meestal is de greep naar de afstandsbediening snel gemaakt. We zijn er van overtuigd dat televisiekijken ons tot rust zal brengen. Lezen is echter dé manier om stress tegen te gaan: je hartslag vertraagt en  je spieren ontspannen zich veel sneller dan wanneer je televisie zou kijken, of een wandeling zou maken.

Lezen = leven.

Tijdens het lezen krijg je een raam op het leven, de wereld. Mensen passeren, plaatsen verschijnen, gebeurtenissen doen zich voor. Je krijgt inkijk op situaties die zich in ons dagelijks leven niet of nauwelijks voordoen-laat het ons toch hopen in bepaalde thema’s 😉 . Die verhalen helpen onze mening vormen, vooroordelen wegsmelten, nieuwe mogelijkheden ontdekken. Boeken zitten boordevol inspiratie en laten ons nadien soms wegen bewandelen die we zonder het lezen van een boek nooit zouden inslaan.

Je helpt je concentratievermogen met lezen.

Je kunnen focussen op één ding wordt steeds moeilijker in ons digitale tijdperk. Facebook, Messenger, Twitter, e-mails, YouTube… we willen het allemaal in de gaten houden. Daar is ons concentratievermogen ons niet dankbaar voor, om nog maar te zwijgen van onze productiviteit. Maar met het lezen van een boek zijn ze dat juist wel. Onbewust ben je gefocust op het verhaal en ben je even niet vatbaar voor alle externe prikkels rondom jou. Daarom is elke dag beginnen, of eindigen met wat lezen een zeer goed idee. Het helpt je concentratievermogen een stuk vooruit.

Lezen stimuleert je hersenen.

Ja! Je kan je mentale gezondheid serieus nemen met een boek in je hand! Je traint je hersenen tijdens het lezen. Geheugen en herinneringen hou je sterk met een verhaal. Je woordenschat breidt zich uit. Je krijgt er meer gevoel voor spelling door. Net zoals bij sport is één intense, lange training minder effectief dan verschillende korte. Dus je brein is beter af met een dagelijks leesmomentje dan met een leesmarathon in je verlof. Gegevens, telefoonnummers, enz. kan je makkelijker onthouden.

Lezen scherpt je empathie.

Tijdens het lezen ontdek je verschillende verhaallijnen en personages van allerlei rangen en standen. Dat verruimt je blik. Het maakt je in staat om het leven vanuit een ander perspectief te zien. Empathie hebben is een kracht, en lezen helpt je aan een extra portie.

Lezen helpt je beter slapen.

Dat is vooral zo als je het lezen als avondritueel toepast: bij een schemerlamp, lekker chillen. Zo breng je je geest tot rust en bereid je je goed voor op het slapen. Dat werkt uitsluitend met een ereader met e-ink of een papieren boek. Lezen op een laptop of een tablet is dan weer geen goed idee. Het oplichtend scherm zorg voor het verkeerde signaal waardoor je lichaam net niet gaat ontspannen noch over gaat op slaapmodus.

Wist je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *