Colsjaal met eenvoudige steek haken

Deze colsjaal is heerlijk om te haken. Eenmaal je bent begonnen kan je aan één stuk door haken.  Je herhaalt steeds dezelfde steek: de verlengde vaste.  De steek geeft een zeer mooi resultaat. Voor je het weet haak je een tweede en een derde sjaal. Het is moeilijk om te stoppen. Je kunt er veel kanten mee uit en je krijgt telkens een ietwat andere look. Enkele ideetjes:

colsjaal_3kleuren

Deze sjaal is met drie kleuren (dus bollen) tegelijk gehaakt. Ik gebruik haaknaald nr. 7.  Er gaan van elke kleur drie bollen wol in. Je hebt dus 9 bollen wol nodig. Je vindt dit oa. bij bol.com.

Ik zet op met 200 lussen. Deze colsjaal gaat 3x rond de nek.  Dat is wat veel, vind ik persoonlijk.  Als je de colsjaal 2x  rond je nek wilt draperen, dan kan je het met 150 lussen proberen. Haken met drie kleuren tegelijk geeft een heel leuk effect.  Door het kleurenspel is het relief van de steek minder zichtbaar.

colsjaal_3kleuren_detail

Als je de sjaal in één kleur haakt, dan zie je mooi het reliëf dat de steek maakt.

colsjaal_1kleur_detail

Om een stevige sjaal te krijgen die mooi blijft staan als een coll haak je best met twee draden (dus bollen) tegelijk.  Doe dat zeker als je gekozen wol een fijne draad heeft.  In deze sjaal gingen er 6 bollen wol. Ik haak deze sjaal met haaknaald nr. 5 tot ik zo’n 30 cm. heb, dan sluit ik de sjaal af.   De sjaal is elastisch en drapeert goed rond de nek. Ook mannen houden van de warmte van een colsjaal.  Ze staat stoer.

colsjaal_1kleur

Deze haak ik volgens het ontwerp van de jas waarop de sjaal gedragen wordt: in drie strepen.

colsjaal_3strepen_detail

Ik koos dezelfde kleuren als in de jas en gebruik ze in dezelfde volgorde als bij de jas. Van elke kleur heb je twee bollen nodig. Ik haak met twee bollen van dezelfde kleur tegelijk. en bouw de sjaal op tot op 30 cm. Tijdens het draperen ontstaat er een mooi effect. De strepen gaan mooi door elkaar.

colsjaal_3strepen

Ook zin gekregen om aan de slag te gaan? Dit patroon is helemaal gratis op internet te vinden op http://lindevrouwsweb.blogspot.be/2012/11/gehaakte-kolsjaals.html

Heb je het wat moeilijk om de steek te volgen via foto’s of Engelstalige filmpjes? Geen nood, ik doe de steek even voor in onderstaand filmpje: In het filmpje gebruik ik een demostreng die korter is en helpt om de steek te demonstreren.

 • Stap 1: Maak een ketting met 200 lussen. Sluit de ketting met een halve vaste.

 • Stap 2:  Haak zes lussen. Laat één lus over en haak de eerste verlegde vaste. Laat nu een lus open en haak in de volgende lus een verlengde vaste. Ga door tot je helemaal rond bent. Hierna haak je door. Haak in elke tweede lus van de steek een verlengde vaste. Blijf doorhaken tot op de gewenste breedte. Voor mij is dat op ongeveer 30 cm.

 

Wist je dat?

Kopen?

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Zenspiratie haakt voor jou mooie colsjaals. Maak je keuze in onze webshop.

 

 

 

 

26 gedachten over “ Colsjaal met eenvoudige steek haken”

 1. Wat een mooie sjaals!! Dit patroon is goed te volgen voor een beginner als ik 🙂 Met dank aan de filmpjes. Ik zou graag deze willen maken met 1 kleur en voor de zomer, dus garen van 3-4 mm denk ik. Zou dat ook kunnen? En hoeveel lossen doe ik dan? Ik begin net met haken, dus heb geen idee haha.

  1. Dag Sanne,

   Blij dat je wat aan de filmpjes hebt. Ik denk dat met fijne garen werken ook wel zal lukken. Waarschijnlijk zal het reliëf dan iets minder uitgesproken zijn en zal het volume van de sjaal wat minder zijn. Wil je toch een duidelijker reliëf dan kan je altijd met twee draden tegelijk haken. Als je de cirkelsjaal 2 keer om je hals wilt draperen en haakt met wol zoals in het voorbeeld dan heb je een streng van ongeveer 150 cm nodig. Dus blijven lossen haken tot ongeveer die lengte voor je sluit. Je kan die lengte aanpassen aan de lengt die je zelf wilt. Het aantal lossen die je haakt speelt niet echt een rol omdat het een haakpatroon is waarbij je gewoon lekker door kunt haken. Geen moeilijke berekeningen dus! Veel succes! Ik ben benieuwd naar het resultaat.

 2. Bedankt voor de extra uitleg! Welke wol heb je zelf gebruikt in de voorbeelden? Als ik het goed begrijp, bij iedere sjaal ieder garen 2x. Haaknaald nr 6 en 7 zie ik staan, maar dan is het garen dunner? Anders lukt het niet met dubbel garen toch? Dus ik 3-4 mm en dan dubbel garen, haaknaald 5 of 6? Ik ga er binnenkort mee aan de slaag, zoek nog even mooi garen op. Als hij af is, laat ik het weten! 🙂

  1. Sanne,
   In het voorbeeldfilmpje gebruik ik wol voor haaknaalden van 4-5 mm. Als je al je materiaal nog moet aankopen dan kan je gerust in de winkel advies vragen over welke haaknaald je best bij je gekozen wol koopt. Dit is een ideaal patroon om te experimenteren met diktes van haaknaalden en wol. Haken met een kleinere haaknaald maakt de lossen dichter, strakker. Haken met een grotere maat haaknaald maakt de lossen luchtiger, je streng lossen zal langer zijn in vergelijking met een gehaakte streng die werd gehaakt met een kleinere haaknaald. Met dikke wol krijg je het effect zoals in de eerste colsjaal in drie kleuren, gemengd gehaakt. Met dunne wol krijg je het effect zoals in het voorbeeld met de gestreepte sjaal, vooral de zwarte streep. Je kan spelen met diktes naar eigen smaak. Gebruik wel dezelfde maat haaknaald voor de hele sjaal.

 3. Dag Els,

  Enorm bedankt voor het meedenken! 🙂
  Ik heb er erg zin in! Het enthousiasme in je blog werkt aanstekelijk, haha. Ik denk dat ik voor de 3e optie ga, 3 kleuren. Die valt wel heel mooi he! Past goed bij de jas. Leuk om uit te proberen qua dikte en haaknaalden, benieuwd naar het effect! Als ik de smaak te pakken heb, wie weet maak ik er dan ook wel meerdere 🙂 Ben je ook nog met zo’n sjaal bezig of inmiddels ander haakproject? Groetjes!

  1. Dag Sanne,

   Ik wens je veel succes en ik hoop dat je de haakmicrobe te pakken krijgt 🙂
   Zelf ben ik met veel verschillende projecten bezig zoals je kan volgen op onze blog. Voorlopig heb ik geen haakproject, maar dat kan snel veranderen!
   Groetjes.

 4. Wat een mooie sjaal om te maken. Ik vroeg me alleen af als je voor kinderen zo’n sjaal wilt maken hoeveel lussen moet je dan opzetten?

  1. Dag Kaat, Het hangt er een beetje van af hoe oud de kinderen zijn. Mijn zoon is 10. Voor hem maakte ik een sjaal met evenveel lussen als voor een volwassene. Als je een kleinere sjaal wenst te haken zou ik voor een 100-tal lussen gaan. Eenmaal je de ketting gehaakt hebt kan je de lus even rond de hals van het kind schikken om te zien of het een beetje past. Daarna kan je de lus eventueel aanpassen door extra lussen bij te haken, of er wat lussen uit te trekken. Hoeveel keer je de sjaal rond de hals drapeert is ook een mogelijke keuze: 1 keer, 2 keer. Veel succes!

 5. Hoi, ik heb een sjaal gemaakt voor mijn dochter met het patroon zoals jij die ook maakt maar wil er graag een muts bij haken die er het zelfde uitziet kun je me aub daar uitleg over geven of ook een filmpje maken? De filmpjes hebbe echt geholpen bij de sjaal

  1. Hallo, blij dat de filmpjes je hielpen om deze mooie sjaal te haken. Eenmaal je de steek onder de knie hebt ben je op dreef, nietwaar? Ik heb ook al een paar keer gedacht aan een bijhorende muts. Dat zou erg leuk staan. Ik probeer binnenkort enkele ideetjes uit…Als het me lukt laat ik het zeker zien op zenspiratie! Hou ons in de gaten!

   1. Hallo, ik heb de colsjaal ook gemaakt. misschien rare vraag, maar hoe moet ik dan eindigen? dan is er een verschil in hoogt zeg maar.
    dank voor uw uitleg.
    mvrgr
    Bianca

    1. Dag Bianca, aan het einde van je haakwerk sluit je af met een halve vaste. Daarvoor steek je je haaknaald in de volgende steek, sla de draad over je haaknaald en trek de draad door de steek en de lus op je naald. Knip de draad los. Je knipt niet direct bij het knoopje af, maar laat wat lengte over. Dat stukje wol weef je tussen je steken door. Hou zenspiratie in de gaten, misschien komt er wel een instructiefilmpje over het afwerken van je haakwerk. Veel plezier met je colsjaal!

  1. Hallo Tineke,
   De verlengde vaste kan je inderdaad ook gebruiken om een gewone lange sjaal te haken. Ik zoek het even voor je uit, binnenkort mag je een instructiefilmpje op zenspiratie verwachten en dan kan je aan de slag! Iets om naar uit te kijken dus.

 6. Wat een ontzettend gave col. Het is m’n eerste haakproject en meteen een succes, ben er erg blij. Bedankt voor het patroon!

 7. Vraagje : kun je me zeggen hoeveel bollen je nodig hebt of liever hoeveel m er op de bollen staan. Heb ik genoeg met 3 bollen (om te proberen)

 8. Hoi Els,

  Ik ben vol enthousiasme begonnen aan de sjaal ben nu bijna klaar maar ik heb geen idee hoe ik moet afronden! Kun je me helpen , ik ben een beginnende haker dit is mijn eerste project dus heb echt geen idee.

  1. Hoi Kitty,

   Wat fijn dat je aan de slag bent gegaan met het instructiefilmpje bij zenspiratie. Heerlijk haken toch?  Eenmaal je bent vertrokken is het moeilijk stoppen…Maar uiteindelijk moet je inderdaad je werk afsluiten. Geen nood. Ook daaraan hebben we gedacht bij zenspiratie. We helpen je stap voor stap:Een bijpassende muts haken voor bij de colsjaal. Bekijk vooral het einde van het filmpje bij stap 3 om je werk met een halve vast af te sluiten. In dit filmpje gaat het over een muts, maar dat komt op hetzelfde neer: je haakt in een cirkel.

   Stap 10 zal je helpen om je persoonlijke project mooi af te sluiten. We zijn benieuwd naar je resultaat. Post gerust een foto.

   Tip: Je bent een beginnende haker? Kijk en leer bij zenspiratie alles over haken, stap voor stap. Bij elke stap krijg je eenvoudige projectjes om zelf mee aan de slag te gaan: https://www.zenspiratie.be/tag/haken/

   Hou je haaks 😉

   Het zenspiratieteam

   1. Super dank je wel voor je reactie!!
    Hij is gelukt alleen is ie wel gedraaid maar dat geeft niet de volgende extra opletten!!
    Foto lukt me niet om toe te voegen sorry

 9. Leuke colsjaal! Is de grijze col op de foto met het zwarte leren jasje 2x om de nek gedrapeerd of 3x? en is dit dan met 200 lussen gemaakt of 150?

  1. De colsjaal op het zwarte leren jasje is 2x om de nek gedrapeerd en is gemaakt met 150 lussen.
   Je wol speelt ook een rol in het resultaat en is moeilijk voorspelbaar. De wol van de grijze colsjaal zorgde voor iets meer volume.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *