Bureaujob? Zorg toch voor voldoende beweging

Bureaujob? Zorg toch voor voldoende beweging

Stilzitten wordt weleens het nieuwe roken genoemd. En dat is geen goed nieuws voor de vele mensen met een bureaujob. Hoe kun je toch voldoende bewegen?

Meer en meer mensen zitten uren achter elkaar stil aan hun bureau, te werken achter een computer. Volgens een enquête van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven zitten de ondervraagden gemiddeld 9 à 10 uur stil per dag. Dit is een gemiddelde, dus sommigen zitten zeker nog meer stil.  Ook buiten de werkuren wordt er heel wat tijd gespendeerd voor de televisie en de computer.

Stilzitten is niet gezond

Toch is het bewezen dat stilzitten niet gezond is. Het is de oorzaak van vele ongemakken en ziektes zoals rug-, nek- en schouderklachten, hartziekten, darmkanker, diabetes, depressie en zelfs vroegtijdige sterfte. Daarom is het belangrijk om meer te bewegen. Bovendien komen er bij het bewegen ook endorfines vrij waardoor je je gelukkiger voelt. Kijk jij even voor jezelf of je de balans haalt?

Meer beweging met een bureaujob

Naast bewegen zou je zeker elke 30 minuten eens moeten rechtstaan. Hieronder volgen een aantal eenvoudige tips om meer te bewegen tijdens je werk:

  • Parkeer je auto wat verder op de parking of in een straat wat verderop.
  • Neem de trap in plaats van de lift. Bij het traplopen moet je een grotere inspanning leveren dan bij gewoon wandelen. Tip: neem niet enkel de trap om omlaag te gaan :).
  • Maak een wandeling over de middag. Eens buiten komen verfrist je geest en zorgt ervoor dat je na je middagpauze er weer met volle moed tegenaan kunt gaan.
  • Ga eens vaker naar je collega toe om iets te vragen in plaats van een mail te sturen of te bellen.
  • Sta af en toe eens recht om je benen te strekken. Ga een kopje koffie halen of een flesje water. Of breng iets naar de vuilnisbak.
  • Sta recht voor je telefoongesprekken en wandel wat rond tijdens het bellen.
  • Waarom niet rechtstaand vergaderen? Of beter nog: vergader tijdens een wandeling. Zeker bij brainstorm vergaderingen kan deze verandering van omgeving je heel wat nieuwe en creatieve ideeën opleveren.

Sta bureaus en bureaufietsen

Naast de eenvoudige dingen die iedereen kan doen, zijn er ook nog mogelijkheden waar je werkgever wel moet willen in investeren. Zo zijn de sta bureaus en de bureaufietsen een manier om meer te bewegen. Ideaal zijn bureaus die je in hoogte kunt verstellen om af te wisselen tussen zitten en staan.

Wil je het zelf even testen? Dan hoef je niet meteen een sta bureau aan te schaffen: je kunt er zelf één bouwen om te testen of het wel iets voor jou is: met een opzettafeltje kun je al eens proberen. Zorg er wel voor dat je armen in een hoek van 90° staan tijdens het typen en dat je scherm op ooghoogte staat.

Stoelfiets bij bol.com:

Bewegen na je werk

Heb je stilzittend werk, probeer dan zeker in je vrije tijd wat extra beweging in te bouwen. Waarom loop je ‘s morgens niet voor je naar je werk vertrekt? Of ‘s avonds als je thuiskomt een mooie wandeling of fietstocht. Dit kan je helpen om gezonder te worden.

Tip: om te controleren hoeveel je beweegt, kun je een stappenteller gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *