Brandnetels zijn niet alleen een ‘lastig’ onkruid. In het voorjaar zijn ze in een soepje uiterst lekker en voedzaam.
Nodig:
- 400 gram brandneteltoppen ( = ongeveer een 80-tal brandneteltoppen)
- tuinhandschoenen en plastieken handschoenen
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 aardappelen
- 3 vetarme groentebouillonblokjes
- olijfolie
- peper (en zout)
- room/Koffieroom
Doen:
- Pluk de brandnetels bij voorkeur in eigen tuin. Zo weet je zeker dat ze niet besproeid zijn met onkruidbestrijder. Trek daarvoor tuinhandschoenen aan. Knip telkens de bovenste toppen van de brandnetels af.
- Eenmaal in de keuken verwissel je de tuinhandschoenen voor plastieken handschoenen. Spoel de toppen goed af onder de kraan en laat ze uitlekken.
- Je kan de brandneteltoppen hakken, maar ik stoof ze zo. Straks zal de soep toch gemixt worden.
- Snipper de ui, schil de aardappel en snij in blokjes, pel de knoflook.
- Doe wat olijfolie in een grote pan en stoof de uien met de look. Doe de brandnetels erbij en laat even aanstoven.
- Overgiet met 1,5 liter water. Voeg de aardappelblokjes en de bouillonblokjes toe.
- Laat de soep koken tot de aardappelblokjes zacht zijn.
- Mix de brandnetelsoep en kruid met peper.
- Giet voor het opdienen een scheutje room in de soep. Smakelijk!
Tips:
- Maak de aardappelblokjes klein. Zo moet de soep minder lang koken en blijft je soep extra voedzaam.
- Oogst alleen de brandneteltoppen: de bovenste twee tot vier blaadjes.
Wist je dat?
- Brandnetels plukken langs de weg is geen goed idee. De uitlaatgassen blijven op de brandnetels hangen.
- Brandnetels boordevol ijzer en vitamine C zitten?
- Brandnetels in het voorjaar geoogst worden voor culinaire en medicinale doeleinden omdat ze dan boordevol geneeskrachtige stoffen zitten.
- Brandnetels je tuin kunnen bemesten en een biologische insecticide zijn.
- Brandnetels zijn niet het enige ‘onkruid’ dat eetbaar is. Met zevenblad kun je ook lekkere dingen maken zoals deze heerlijke pesto van zevenblad.