Brandnetelgier in de moestuin

brandnetelgierBrandnetelgier is een gegist aftreksel van de bladeren en de stengels van brandnetels. Het kan gebruikt worden als meststof in je moestuin en ook als biologische insecticide. Ideaal dus voor in de biologische tuin en bovendien eenvoudig te maken!

 

 

Hoe maak je brandnetelgier?

  • Pluk brandnetels
  • Doe de bladeren en stengels van de brandnetels in een plastic emmer of kuip
  • Vul aan met water waarbij je ervoor zorgt dat de brandnetels volledig onder water zitten. Blijf wel een vuist van de boord, zodat het mengsel niet overloopt tijdens de gisting.
  • Laat het geheel 2 weken trekken, maar roer dagelijks om met een stok zodat er zuurstof in komt.
  • Dek best af met een stuk gaas zodat er geen dieren invallen.
  • Giet het aftreksel, de brandnetelgier, in plastic flessen om te bewaren.
  • Voor gebruik, leng je 1 liter brandnetelgier aan met 10 liter water.

brandnetelsinkuip

Gebruik

Brandnetelgier wordt gebruikt als:

  • natuurlijke insecticide voor het bestrijden van bladluizen, rupsen van de koolvlieg en wortelvlieg. Om de brandnetelgier als insecticide te gebruiken, vernevel je het op de bladeren van de planten.
  • meststof voor groenten. Als je brandnetelgier als meststof gebruikt, giet je het aan de voet van de plant. Tomaten, kool, selderij, prei, komkommer en knolselder kun je hiermee behandelen. Ook eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen en bessenstruiken mogen met brandnetelgier bemest worden. Bemest er echter geen erwten, bonen en uien mee!

Tips

Brandnetelgier zorgt voor een serieuze stank tijdens het gisten. Plaats het goedje dus best niet te dicht bij je buren en niet naast je terras!

Als de brandnetelgier klaar is, kun je het mengsel voor de zekerheid filteren, zodat er niet overal brandnetels beginnen te groeien waar je bemest.

Brandnetelgier is eigenlijk een mengsel van stikstof en mineralen. Vandaar dat dit goed is voor de groei van planten.

 

3 gedachten over “ Brandnetelgier in de moestuin”

    1. Daar zou ik met oppassen Paul. Sinds een paar jaar maak en gebruik ik zelf Gier. Ik al enkele keren ondervonden als ik het onkruid niet uittrek voordat ik de grond met Gier bemest het niet is bij te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *