Bespaar geld door zuiniger te rijden met de auto

Bespaar geld door zuiniger te rijden met de auto

Ondanks de steeds stijgende brandstofprijzen is het toch mogelijk om geld te besparen op je auto. Door zuiniger te rijden, verbruik je minder brandstof en bespaar je geld. Geld dat je kunt gebruiken om leuke dingen te doen.

Zuinig rijden = geld besparen

Door zuinig te rijden, verklein je je verbruik. Maar hoe rij je zuinig? Het is een fabel dat je zuiniger rijdt door trager te rijden. Hoe doe je het dan wel? Hieronder volgen 10 tips:

  1. Minder ballast. Hoe meer gewicht er in je auto ligt, hoe groter je verbruik. Hoog tijd dus om alle overbodige rommel uit je auto te halen.
  2. Controleer je bandenspanning. Door rond te rijden met een te lage bandenspanning krijg je een groter verbruik. Het loont de moeite om regelmatig je bandenspanning te controleren en indien nodig met extra lucht bij te voegen. Kijk zeker in het boekje van je auto wat de optimale bandenspanning is.
  3. Vermijd dakkoffers en fietsendragers. Deze zorgen voor een grotere luchtweerstand wat dan weer een hoger verbruik tot gevolg heeft. Verwijder dus zo snel mogelijk ongebruikte dakkoffers, fietsendragers of andere obstakels van je wagen.
  4. Rij rustig met een koude motor. Vroeger werd nogal eens gezegd dat je je auto moest laten warmdraaien vooraleer je vertrok. Doet dit zeker niet. Het zorgt alleen maar voor meer verbruikt. Als je net vertrekt, heeft je motor nog koud. Rij daarom in het begin rustig in een lager toerental.
  5. Zet je motor af als je stilstaat. Wanneer je langer dan 10 seconden stilstaat, loont het de moeite om je motor af te zetten. In nieuwe wagens zit deze functionaliteit standaard ingebouwd. Heb je dit nog niet? Denk er dan toch telkens aan om de motor uit te zetten als je voor het rood licht staat of voor een overweg.
  6. Schakel tijdig. Vermijd rijden in hoge toerentallen. Schakel tijdig naar een hogere versnelling om zuiniger te rijden.
  7. Let op je rijstijl. Vermijd snel optrekken en bruusk afremmen. Probeer zo regelmatig mogelijk te rijden. Hou voldoende afstand, laat je gaspedaal tijdig los als de afstand met de auto voor jou verkleint. Zie je al vanaf een afstand dat het licht op rood staat, rem dan tijdig af op je motor.
  8. Zet je airco uit. Er zitten in de meeste auto’s heel wat energieverslindende elektrische snufjes. Wil je geld besparen? Zet dan eens vaker je airco, gps, zetelverwarming, ruitverwarming,… uit.
  9. Ga regelmatig op onderhoud. Door je auto goed te onderhouden, merk je tijdig allerlei mankementen op die je veel latere kopzorgen kunnen besparen. Tijdens het onderhoud word je olie, net als allerlei filters en je bandenspanning gecontroleerd.
  10. Vermijd verkeersboetes. Deze tip is misschien wat moeilijker maar door je aan te maximum snelheid te houden, beperk je de kans op verkeersboetes en bespaar je geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *