Bescherm je wortelen tegen de wortelvlieg

Wortelen kweken lukt me niet zo goed. Mijn moestuin ligt in zware kleigrond en bovendien komt de wortelvlieg steeds ongewenst op bezoek. Wat nu?

In het programma ‘De moestuin volgens Wim‘ (een echte aanrader) plaatste Wim een pot met wortelen op een tafel. De wortelvlieg heeft namelijk 1 grote beperking: ze kunnen maximum 80 cm boven de grond vliegen. Even geverifieerd met het VELT handboek voor ecologisch tuinieren. En inderdaad: het klopt.

Ik had nog wat betonnetten liggen en besloot daarmee een constructie te bouwen. Bovenaan legde ik een aantal houten planken om een werkvlak te verkrijgen. Daarop komt een grote pot gevuld met potgrond om de wortelen in te zaaien. Laat de wortelvlieg nu nog maar eens passeren!

betonnet_constructie

Tip: Het materiaal waarmee je een tafel bouwt, speelt minder rol. Zolang je maar een hoogte van minimum 80 cm bereikt.

Door het gebruik van betonnetten, heb ik het voordeel dat ik aan de zijkanten nog iets kan hangen. Dat bracht me op het idee om een aantal dakgoten aan de zijkant op te hangen om groenten zoals sla en radijs in te zaaien.

Aangezien ik geen dakgoten liggen had maar wel nog oude metalen deurposten, besloot ik deze te gebruiken. Op maat zagen, bevestigen met 2 touwen langs de uiteinden aan de betonnetten en klaar is Kees. Vervolgens wat potgrond in de deurposten en sla en radijsjes zaaien. Hoe eenvoudig kan het zijn?

betonnet_constructie_slabak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *