Bescherm je jonge plantjes tegen vogels

Vogels eten graag kleine slaplantjes. Die kleine, jonge, groene blaadjes zijn dan ook zo lekker. Als je zelf nog wat sla wilt overhouden is het aangewezen om de kleine plantjes te beschermen.

In mijn moestuin zitten veel duiven. Als ik mijn jonge slaplantjes niet bescherm, dan zien ze er na een week zo uit:

slaplantjes_opgegeten

Daarom is het aangewezen om een beschermkap te maken waaronder je plantjes rustig kunnen verder groeien. Een heel eenvoudige beschermkap kun je maken met kippengaas. Je hebt het in een mum van tijd gemaakt.

Benodigdheden:

 • Een stuk kippengaas
 • Een kniptang
 • Een vouwmeter
 • Een lange lat in hout of aluminium

sla_bescherming_benodigdheden

Aangezien mijn moestuin ingedeeld is in verschillende bedden van telkens 1m20 breed, maak ik beschermkappen van 1m20 lang. Mijn rol kippengaas is 90 cm breed en ik gebruik de volledige breedte. Uiteraard kun je dit aanpassen naar je eigen voorkeur.

Stappen:

 1. Knip je stuk kippengaas op lengte. Ik knip het kippengaas op 1m50. Zo heb ik 1m20 als lengte en de 30 cm die over is, gebruik ik om een hoogte van 15 cm te bekomen. Ik behoud de volledige breedte van 90 cm zodat ik een beschermkap van 60 cm breed (terug rekening houdende met een hoogte van 15 cm) zal bekomen.
 2. Leg de lat op het kippengaas, 15 cm (of de gewenste hoogte) van de rand en plooi het kippengaas naar binnen. Doe dit langs beide lange kanten.
  kippengaas_plooien
 3. Knip vervolgens langs de omhoog geplooide randen het kippengaas los zodat je ook daar 15 cm omhoog kunt plooien.
  kippengaas_knippen_zijkanten
 4. Haak de hoeken van het kippengaas in elkaar zodat het goed vastzit.
  kippengaas_hoeken_vastmaken
 5. Je beschermkap is klaar! Plaats hem over je slaplantjes.
  beschermkap_kippengaas

Ik zorg dat de beschermkap in de lengte precies op een bedje in mijn moestuin past. De breedte van de beschermkap is 60 cm en dat is juist voldoende om 2 rijtjes sla af te dekken.

Wil je verhinderen dat je beschermkap wegwaait, dan kun je deze nog verankeren in de grond met grondpennen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *