Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af maar wat gebeurt er met al je gegevens als je er niet meer bent?
Wat is je digitale nalatenschap?
Onder ‘digitale nalatenschap’ hoort alles wat je digitaal bijhoudt. En in ons hedendaags bestaan omvat dit heel veel zaken. Denk hierbij aan fysieke apparaten zoals smartphone, tablet en laptop maar uiteraard ook aan alle accounts die je gebruikt zoals je Gmail account, sociale media profielen, opslagdiensten, streaming muziek- en filmdiensten. Ook toegang tot officiële platformen zoals Doccle, eBox en je bankrekeningen hoort hierbij.
Tips om je digitale nalatenschap te beheren
- Maak een inventaris. Maak een lijst van je wachtwoorden en pincodes. Vergeet hierbij ook niet de gegevens om in te loggen op je laptop of om toegang te verkrijgen tot je smartphone. Lijst ook al je abonnementen op. Je kunt dit met pen en papier doen, een document opstellen of speciale apps of websites gebruiken. Belangrijkste is dat je een inventaris hebt.
- Hou up-to-date. Heb je een inventaris, zorg dan dat deze actueel blijft. Je gebruikt een nieuwe dienst, hebt je wachtwoord gewijzigd, hebt een nieuwe smartphone aangeschaft. Zorg dat je je inventaris dan ook aanpast.
- Maak back-ups. Zorg dat je belangrijkste digitale zaken zoals foto’s en belangrijke documenten op verschillende plaatsen beschikbaar zijn. Een goede tip hierbij is de back-up regel van drie.
- Stel instructies in voor online diensten. Voor Facebook, Google, Microsoft en Apple accounts kun je op voorhand al instructies instellen wat er gebeurt met je account als je er niet meer bent. Maak hiervan gebruik.
- Bespreek met je erfgenamen. Breng je nabestaanden op de hoogte van je digitale wensen en instructies. Dit hoeft daarom niet volledig in detail te zijn maar een minimum aan informatie is toch wel noodzakelijk. Dit kan gaan over waar ze het document met je inventaris kunnen terugvinden of hoe ze in je laptop kunnen inloggen.
Hulpmiddelen voor het beheer
Digitale kluis
Een gekende en betrouwbare digitale kluis waar je documenten kunt in bewaren en bepalen wat er na je overlijden mee gebeurt, is Izimi. Izimi is een gratis dienst beschikbaar gesteld door het Belgisch notariaat.
Delen van documenten met contacten (via e-mailadres) of notaris naar keuze:
In Izimi kun je instellen wat er met je documenten gebeuren na je overlijden. Je kluis maakt standaard deel uit van je erfenis:
Wachtwoordbeheerder
Een wachtwoordbeheerder helpt je om je wachtwoorden op een veilige manier bij te houden. Een aan te raden wachtwoordbeheerder is Bitwarden. Op basis van één hoofdwachtwoord (kies dit uiteraard zo veilig mogelijk) kun je toegang krijgen tot al je andere wachtwoorden.
Gebruik je 2FA als extra veiligheid bij het inloggen, dan heb je waarschijnlijk een authenticator app op je smartphone staan. Wat als je smartphone onbruikbaar is voor je nabestaanden? Een oplossing kan zijn om een speciaal toestel aan te schaffen. De Yubikey is zo’n toestel, verkrijgbaar bij bol.com (gesponsorde link):