Balletjes met Luikse siroop

Deze Luikse balletjes zijn klaargemaakt met de echte Luikse siroop. Een Belgisch product om trots op te zijn.  Ze zijn eenvoudig te bereiden en je hebt er niet zoveel ingrediënten voor nodig. Een ideaal zenspiratierecept dus! Smakelijk!

Nodig: (voor 4 personen)

  • 4 uien
  • 50 gram braadboter
  • 800 gram varken-rundgehakt
  • 1 blokje vetarme rundbouillon
  • 200 ml water
  • 4 el Luikse siroop
  • peper (en zout)

Doen:

  1. Pel de uien en snijd ze in reepjes.
  2. Rol balletjes van het gehakt (elk balletje ongeveer het formaat van een ijsbol).Ik gebruik daar een eetlepel voor.
  3. Stoof de uien in een pot met gesmolten braadboter.
  4. Haal de uien uit de pot en bak de balletjes in dezelfde pot aan elke kant voor een 5-tal minuten.
  5. Overgiet met 200 ml water, verkruimel het bouillonblokje over het vocht en schep er de Luikse siroop bij. Daarna doe je de uien er weer bij.
  6. Laat afgedekt 20 minuten sudderen. Kruid met peper (en zout).

Deze balletjes zijn heel lekker met zelfgemaakte frietjes en een fris slaatje. Je kan ook ovenfrietjes maken. Die maak je op dezelfde manier klaar als de zenspiratie-aardappelplakjes. Je snijdt ze dan wel in staafjes i.p.v. in schijfjes.

 

Wist je dat?

  • Luikse siroop geen gelei, moes noch confituur is?  Het wordt sinds 1939 gemaakt met appels, peren, abrikozen, pruimen en dadels.  De vruchten worden gekookt en geperst. Daarna dikt het sap in door een lang kookproces en krijgt men de heerlijke Luikse siroop.
  • Deze Luikse siroop heerlijk is op pannenkoeken?
  • Ook bij de kaasschotel brengt Luikse siroop een meerwaarde.
  • Luikse siroop heerlijk is met gegratineerde Herve-kaas op een dikke snee boerenbrood?
  • Gewoon op de boterham natuurlijk ook kan!

Eén gedachte over “ Balletjes met Luikse siroop”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *