Back-up je dropbox voor het te laat is

Back-up je dropbox voor het te laat is

Heb je bestanden of foto’s die enkel op je Dropbox staan? Neem dan geen enkel risico en zorg zo snel mogelijk voor een back-up.

Dropbox is een handige dienst om bestanden, muziek en foto’s te delen tussen verschillende computers en smartphones. Toch is en blijft dropbox een externe dienst en vertrouw je er beter niet op dat zij voldoende back-ups van jouw gegevens zullen nemen.

Maak een back-up

Je kunt voor meer zekerheid zorgen door zelf te zorgen van een extra back-up. De gouden regel is om er steeds voor te zorgen dat je meer dan één kopie hebt van je belangrijke bestanden en foto’s. Liefst heb je zelfs een kopie die niet in je huis aanwezig is. In geval van brand of diefstal ben je dan toch niet alles kwijt.

Je kunt natuurlijk op regelmatige tijdstippen je dropbox manueel back-uppen naar een andere computer of naar een externe schijf of NAS. Dit is prima zolang je het maar niet vergeet.

Heb je een NAS? Dan kan het ook automatisch. Hieronder toon ik hoe je je dropbox automatisch kunt back-uppen naar je Synology NAS. Nog geen NAS? Lees dan zeker het artikel Waarom je een NAS nodig hebt.

Automatisch back-uppen naar je NAS

Om dropbox automatisch te laten back-uppen naar je Synology NAS, heb je Cloud Sync nodig. Je installeert dit door in het Package Center te zoeken naar Cloud Sync.

Vervolgens open je Cloud Sync en klik je op het ‘+’-teken links onderaan en kies je vervolgens Dropbox als cloud provider.

Meld je aan met je Dropbox gegevens en geef vervolgens toestemming aan je NAS om je Dropbox bestanden te gebruiken.

Geef je verbinding een naam, ‘Dropbox’ volstaat in dit geval.
Kies een lokaal pad. Dit is de folder op je NAS waar je dropbox bestanden moeten terechtkomen.
Kies een extern pad. Laat hier ‘Basismap’ staan als je je volledige dropbox folder wenst te back-uppen. Je kunt ook een subfolder binnen je dropbox kiezen.
Synchronisatierichting. Dit is een heel belangrijke instelling. Denk goed na wat je precies wenst te bereiken.
Bidirectioneel: wijzigingen worden in de 2 richtingen doorgevoerd. Dus wijzigingen op je NAS in deze folder worden naar je dropbox gestuurd en omgekeerd. Voor een back-up kies je beter deze optie niet, want dit zou betekenen dat bestanden die je verwijdert op je NAS, ook verwijderd worden in dropbox.
Alleen externe wijzigingen downloaden: hiermee maak je eigenlijk een backup van je dropbox data.
Alleen lokale wijzigingen uploaden: hiermee zou je wijzigingen in je dropbox niet naar je NAS kopiëren maar omgekeerd wel. Deze optie heeft in dit geval weinig zin.
Je instellingen zien er dan ongeveer zo uit:
Nadat je dit verder afgerond hebt, worden je dropbox bestanden automatisch ook steeds op je NAS geplaatst. Zo heb je steeds een back-up van je bestanden.

Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *