Automatiseer het bewerken van je foto’s

E-mail je regelmatig je foto’s naar vrienden en/of familie en verklein je daarom steeds eerst je foto’s? Ben je een amateur-fotograaf die zijn werk wil beschermen door een watermerk op zijn foto’s te plaatsen? Wist je dat je deze herhalende bewerkingen kunt automatiseren?

Dezelfde acties die je herhaaldelijk moet uitvoeren op je computer zijn meestal ideaal om te automatiseren. Zo ook met het bewerken van foto’s.

ImageMagick

Een handige tool is ImageMagick, een gratis commandoregel tool (dit betekent dat er geen grafische omgeving is) waar je foto’s kunt mee bewerken. Je typt dus op de commandoregel de naam van het programma en daarachter alle benodigde argumenten om de bewerkingen uit te voeren. Bovendien kun je de gewenste bewerkingen op je foto’s beschikbaar maken via een rechtsklik in de Windows verkenner, zodat je nooit nog met de commandoregel te maken krijgt.

Foto’s verkleinen

Om alle foto’s in een bepaalde folder te verkleinen tot 1038 pixels breedte en de kwaliteit in te stellen op 70%, kun je volgende stappen volgen:

  1. Open kladblok en tik de volgende regel in:
    convert "%~1" -resize 1038x -quality 70 "%~p1%~n1_1038px%~x1"
  2. Bewaar het bestand. Zorg dat je .bat intikt na de gewenste naam en kies op de ‘opslaan als’ de optie ‘alle bestanden’ zodat .bat de extensie van het bestand is.
    save_batch
  3. Voeg het bestand toe in het contextmenu van Windows verkenner zodat dit bestand uitgevoerd kan worden door rechts te klikken op een folder in Windows verkenner. Lees hiervoor het artikel Hoe voeg je elke applicatie toe aan het Windows verkenner contextmenu?

Foto’s verkleinen en een watermerk toevoegen

Om je foto’s te verkleinen en een watermerk toe te voegen, kun je dezelfde procedure volgen als om enkel je foto’s te verkleinen (zie hierboven). Enkel het commando in het .bat bestand is anders:

convert "%~1" -resize 1038x -quality 70  c:\utils\watermark\zenspiratie_watermark.png -gravity southeast -geometry +75 -composite "%~p1%~n1_1038px-watermark%~x1"

c:\utils\watermark\zenspiratie_watermark.png in bovenstaande regel is de locatie en de naam van het bestand dat als watermerk op je foto’s wordt geplaatst.

Voor een gedetailleerde uitleg van alle gebruikte argumenten, kijk je best op de website van ImageMagick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *