Afvalvrij leven

Afvalvrij leven

Minder is meer, een heel mooi moto dat zeker geldt voor het beheersen van je afval. Met deze tips kan je op een eenvoudige manier afval minderen zonder jezelf in vervelende bochten te wringen.

Boodschappen doen? 

  • Gebruik altijd een boodschappenlijstje. Boodschappenlijstjes behoeden je van meer kopen dan je nodig hebt. Producten die je impulsief koopt doe je meestal toch niet op. Uiteindelijk komen ze in je vuilnisbak terecht. Hou je dus aan je boodschappenlijstje 🙂
  • Bewust kiezen in de winkel. Kies je voor de goedkopere eieren in een plastieken bakje? Of voor de duurdere in karton? De prijs kan je misschien overstag doen gaan voor de versie in een plastiek bakje. Dat moet na gebruik in je PMD zak. Het prijsverschil doe je op aan afvalverwerking. Karton recycleren kost minder energie, en is uiteindelijk de goedkoopste keuze. Zelf kippen houden helpt je zelfs je fruit-en groentenafval te verwerken én je krijgt kakelverse eitjes in ruil. Topdeal!  Kan je losse stukken fruit kopen in jouw winkel, of niet? Als dat niet zo is kan je je fruit bij een plaatselijke handelaar of boer kopen. Dan skip je al dat verpakkingsmateriaal! Weer minder snel een volle vuilniszak = besparen én minder te verwerken afval. Als je groenten en fruit los kunt kopen kan je trouwens precies het aantal kopen dat je op kunt i.p.v. het voorverpakte aantal in de winkel. Fruit en groenten die anders toch liggen te bederven omdat je er teveel van hebt.
  • Zorg voor herbruikbare tassen binnen handbereik. Laat je boodschappentassen in je auto/boodschappentrolley liggen. Zo heb je steeds tassen bij de hand. Anders dreig je te verzuipen in het aanbod aan herbruikbare tassen die elke winkel aanbiedt.

Koken en bewaren?

  • Lege bokalen kan je zelf hergebruiken om je droge voeding in te bewaren. Zo zie je in één oogopslag je voorraadje, rijst, quinoa, noten,koekjes,…
  • Waarom zou je koekjes kopen in de winkel? Ze zijn zo gemaakt. Het hele huis ruikt heerlijk. Als je ze zelf bakt weet je ook veel meer wat je eet en het scheelt een pak afvalmateriaal: plastiek bakjes, folie, wikkels,…
  • Scheutje wijn over? Giet het in een ijsblokjesvorm en vries het in. Als je wijn nodig hebt in een recept kan je het zo efficiënt op doen. Dat kan trouwens ook met tomatenpuree en fruitsap 😉

Sorteren

  • Het afval dat je wel nog hebt sorteer je best optimaal. Zo kan het gerecycleerd worden en blijft het in de kringloop van productie, verkoop en gebruik.

Wist je dat?

  • Deze tips bevatten de belangrijkste principes rond afval vermindering: weigeren, verminderen, hergebruiken, recycleren, composteren;
  • Je koekjesdeeg kan invriezen? Maak dus een dubbele portie en vries de andere helft in. Vorm er wel al koekjes mee. Zo heb je direct koekjes die zo de oven in kunnen als je trek hebt.
  • Herbruikbare drinkflessen en -bekers een goed idee zijn. Pas op met herbruikbare bekers van bamboe. Daar drink je beter geen warme dranken uit…De lijmen die de vezels samen hechten kunnen gaan oplossen in je warme drankje. Dat is dan weer niet gezond voor je lieve lijf.

Zin in meer tips?

Download het handige overzicht van Zenspiratie en hang het in het zicht. Zo heb je toegang tot waardevolle tips die jouw afval een flink stuk doen minderen.

Afvalbewust boodschappen doen

Zenspiratie kan over dit thema een workshop en/of presentatie geven. We helpen je op weg om jullie specifieke basisbehoeften te ontdekken. Jullie krijgen duidelijke tips en ideeën om beter voor jezelf te zorgen.

Interesse? Neem gerust contact met ons op.

In je boodschappentas zit er meestal een heleboel overbodig afval. Je hoeft niet per se te streven naar een 100% afvalvrije levensstijl. Door te kiezen voor zo weinig mogelijk (plastic) afval kom je al een heel eind. Je krijgt tips en praktische info om je boodschappen onder de loep te nemen en keuzes te zien die een stuk minder afval inhouden.

Duur: 2 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *