7 tips om te zoeken met Google als een pro

Zoeken met Google is niet moeilijk. Toch kun je overweldigd worden door de hoeveelheid resultaten die een zoekopdracht oplevert. Lees hieronder 7 tips om sneller te vinden wat je zoekt.

Google is een fantastische zoekmachine waarmee je bijna alle informatie kunt terugvinden die je maar kan inbeelden. Toch is het niet de bedoeling dat je pagina’s vol resultaten moet afschuimen om dat ene artikel te vinden dat je zoekt. Daarom een aantal tips zodat je nooit meer verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten moet kijken.

 1. Kies goede zoekwoorden. Dit klinkt misschien evident, maar verdient toch de nodige aandacht. Als je bijvoorbeeld zin hebt in pizza terwijl je in Ieper aan het wandelen bent, dan kun je in Google intikken: ik heb zin in pizza. Dit levert geen goede resultaten. Beter is om de kernwoorden eruit te halen en deze te gebruiken in je zoekopdracht. In dit geval krijg je betere resultaten door te zoeken naar: pizza ieper. Ook hoofdletters spelen geen rol in je zoekopdracht.
  google_zoeken_kernwoorden
 2. Exact zoeken. Wil je naar een exacte woordencombinatie zoeken, plaats dan de zoekwoorden tussen aanhalingstekens. Op deze manier houdt Google rekening met de volgorde van de woorden.
  google_exact
 3. Op 1 site zoeken.  Is er op een bepaalde site geen zoekmogelijkheid of vallen de zoekresultaten tegen, dan kun je Google gebruiken om toch te zoeken op die site. Geef je zoekwoord(en) in en voeg er volgende aan toe site: gevolgd door de naam van de site
  google_site
 4. Specifieke documenttypes zoeken. Misschien ben je enkel op zoek naar pdf bestanden of naar powerpoint presentaties? Dit kun je aangeven door na je zoekopdracht filetype: en daarna het bestandstype te geven.
  google_filetype
  Interessante bestandstypes:

  • txt = tekstdocumenten
  • ppt = powerpoint presentaties
  • doc = word documenten
  • xls = excel documenten
  • pdf = pdf bestanden
 5. Woorden uitsluiten. Soms wil je bepaalde woorden uitsluiten in je zoekopdracht. Als je bijvoorbeeld suikerziekte hebt, wil je recepten terugvinden om suikervrije confituur te maken. Dit kun je door een minteken en dan het woord dat je wil uitsluiten te gebruiken.
  google_uitsluiten
 6. Woord in de titel. Soms heb je betere resultaten als je enkel die sites te zien krijgt waar je zoekwoorden in de titel van de pagina staan. Dit kan je doen door intitle: te gebruiken, gevolgd door de woord(en) die je wenst.
  google_intitle
 7. Ontbrekende woorden. Je kunt de wildcard * gebruiken als je twijfelt over een bepaald woord in een zin. Let op: dit werkt niet als je een stuk van een woord niet weet: door steen* in te tikken, ga je geen informatie over de steenezel terugvinden.
  google_wildcard

 

Wens je meer zoektips?

Hier vind je meer informatie.

Eén gedachte over “ 7 tips om te zoeken met Google als een pro”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *