7 tips om goed te slapen

Bye bye ochtenddip!

Een goede nachtrust is uitermate belangrijk om de volgende dag volledig uitgerust wakker te worden en optimaal te kunnen functioneren. Toch lukt het soms niet om in slaap te vallen en lig je uren piekerend te woelen in bed. Met onderstaande tips val je voortaan beter in slaap en word je vol energie wakker.

Tips om beter te slapen:

  • Bouw regelmaat in je slaappatroon in. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip terug op te staan.
  • Vermijd kunstlicht voor het slapengaan. Dit vermijd je best vlak voor je gaat slapen: televisie, computer, tablet, smartphone. Het blauwe kunstlicht van de beeldschermen zorgt er voor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt, een slaaphormoon. Tip: een e-reader werkt volgens een ander principe en mag je gerust wel gebruiken voor het slapengaan.
  • Niet te warm, niet te koud. De optimale temperatuur in je slaapkamer is 16 à 18 graden.
  • Donker en stil. Maak je slaapkamer donker en zorg dat je geen last hebt van storende geluiden. Is het niet mogelijk om je slaapkamer aan te passen? Investeer dan in een slaapmasker en oordopjes.
  • Eet en drink verstandig. Eet geen zware maaltijden meer voor je gaat slapen. Ook koffie en chocolade vermijd je best voor het slapengaan, net als alcohol. Alcohol doet je misschien wel sneller in slaap vallen, maar je hartslag en bloeddruk stijgt ervan waardoor je onrustiger slaapt.
  • Beweeg voldoende. Probeer elke dag de nodige beweging te voorzien. Wie vaker beweegt, valt sneller in slaap. Je mag maar hoeft geen marathon te lopen: een halfuur rustig bewegen is al voldoende. Sport wel niet meer vlak voor het slapengaan.
  • Verlucht voldoende. Dit zorgt voor gezonde, frisse lucht in je kamer en zorgt ook voor een betere luchtvochtigheid. Een 5-tal minuten per dag volstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *