7 tips bij het uitgeven van je eigen boek

Een boek uitgeven bij een traditionele uitgever is niet gemakkelijk: je stuurt een manuscript op en je wacht op een (meestal negatief) antwoord, als er al een antwoord komt. Bovendien is je inspraak zeer beperkt.

Omdat Els en ik voor het boek Dromen van water de absolute vrijheid wilden, tot het ontwerp van de kaft toe, besloten we gauw om het boek in eigen beheer uit te geven via het printing-on-demand principe. Dit betekent dat je boeken niet gedrukt worden maar geprint, zoals je thuis documenten afdrukt. Natuurlijk wordt dit op grote, dure printers gedaan zodat de kwaliteit tussen geprinte en gedrukte boeken steeds kleiner wordt. Bovendien worden er geen exemplaren op voorhand geprint, maar enkel op het moment dat er een bestelling is. Dit komt dus het milieu ook ten goede!
Er zijn talloze firma’s beschikbaar die printing-on-demand aanbieden. Waarop moet je letten bij je keuze?
  1. Controleer hoeveel verzendkosten jij of de kopers van je boek moeten betalen. Bij sommige firma’s lopen de verzendkosten serieus op, zodat je minder snel geneigd bent om 1 exemplaar te bestellen.
  2. Waar is je boek beschikbaar? Is je boek enkel beschikbaar in de eigen webshop van de printing-on-demand firma of is het ook beschikbaar in de traditionele boekhandel en de online boekhandels.
  3. Krijgt je boek een ISBN? Een ISBN geeft je boek de nodige zichtbaarheid zodat het ook verkoopbaar wordt in de traditionele boekhandel. Kijk goed na of dit ISBN inbegrepen is in de kostprijs of moet je dit apart betalen?
  4. Wordt je boek ook aangemeld bij de boekendistributeurs? De boekhandels en bibliotheken hebben allen hun vaste aankoopkanalen. In de praktijk komt het er op neer dat je boek verkrijgbaar moet zijn bij de distributeurs Centraal Boekhuis (Nederland) en Plus Logistics (Vlaanderen).
  5. Uiteraard moet je ook letten op de kostprijs die per boek gevraagd wordt. Bij de meeste firma’s is er op de website een handige calculator beschikbaar waarmee je de kostprijs kunt berekenen. De kostprijs is normaal afhankelijk van het aantal pagina’s, het formaat van je boek, het soort kaft, en of het in zwart-wit of kleur is.
  6. Kijk goed na hoeveel boeken je verplicht moet aankopen. Het maakt namelijk een groot verschil als je maar 1 boek of als je er minstens 100 zelf moet aankopen!
  7. Laat je niet leiden door firma’s die beweren promotie te doen voor je boek en betaal hier zeker niets extra’s voor! Meestal betekent het dat je zelf een lijst met e-mailadressen moet bezorgen aan deze firma’s die dan een onpersoonlijke e-mail sturen naar deze mensen. Stel liever zelf een persoonlijke e-mail op en stuur deze zelf door naar je familie, vrienden en kennissen.
Een aantal printing-on-demand firma’s:
Voor het boek Dromen van Water hebben we gekozen voor ShopMyBook. Het grote voordeel van ShopMyBook is dat je voor een lage eenmalige prijs zowel een ISBN krijgt als een aanmelding bij de beide grote boekendistributeurs (Centraal Boekhuis en Plus Logistics). Bovendien is de service van ShopMyBook heel goed. Je vind reeds heel veel informatie op hun site en bovendien krijg je snel antwoord op e-mails.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *