5 tips voor een goede back-up

Het zal je maar overkomen: je computer met je leukste vakantiefoto’s en zelfgemaakte filmpjes erop wordt gestolen. Tot overmaat van ramp bevinden er zich ook enkele belangrijke documenten op je harde schijf. Op zo’n moment besef je natuurlijk het belang van een goede back-up!

De meest voorkomende oorzaken van dataverlies zijn:

  • Crash van je computer
  • Harde schijf die faalt
  • Menselijke fout: per ongeluk overschrijven van bestanden of per ongeluk de verkeerde folder verwijderen.
  • Diefstal
  • Blikseminslag
  • Virus

Hoe maak je nu een goede back-up?

1. Meerdere back-ups en op verschillende media. Als je enige back-up op een DVD gemaakt is, en je komt – op het moment dat je je back-up nodig hebt – tot de conclusie dat de DVD niet meer leesbaar is, zul je blij zijn dat je ook nog een alternatieve back-up hebt.

2. Zorg voor een offline en online back-up. Het is aan te bevelen dat je lokale offline back-ups maakt op bijvoorbeeld een DVD of een externe disk. Maar zorg dat je daarnaast ook je belangrijke gegevens op een externe locatie plaatst. Zorg dus dat je een back-up liggen hebt bij een vriend of familielid of zorg dat je via het internet een back-up op een externe server staan hebt.

3. Maak zeker een back-up van alles wat je niet eenvoudig kunt herinstalleren. In principe hoef je geen back-up te maken van applicaties die je eenvoudigweg opnieuw kunt downloaden en installeren. Je hoeft enkel (of vooral) een back-up te maken van alles wat je kwijt bent indien je computer zou crashen. Ik denk hierbij aan alle documenten die je aangemaakt hebt, je foto’s, je muziekcollectie, alle filmpjes die je zelfgemaakt hebt, je bladwijzers van alle favoriete sites, je emails, je paswoorden,…

4. Automatiseer je back-ups. Je kunt natuurlijk back-ups manueel aanmaken door op regelmatige tijdstippen je “Mijn Documenten” folder op een externe disk te kopiëren. Nadeel is dat je dit weleens kunt vergeten en net dan overschrijf je dat belangrijke bestand… Daarom is het beter en meestal ook eenvoudiger indien het maken van back-ups geautomatiseerd is. Een snelle zoektocht op het internet levert heel wat back-up software op!

5. Test af en toe je gemaakte back-up. Het volstaat niet om back-ups te maken waarbij je verondersteld dat ze wel gelukt zullen zijn. Af en toe moet je ook eens controleren of je effectief bestanden kunt terughalen en of deze wel leesbaar zijn. Zo heb je nog de kans om je back-up procedure (indien nodig) bij te sturen.

Foto Zenspiratie

2 gedachten over “ 5 tips voor een goede back-up”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *