De voorbije jaren is er telkens sprake van waterschaarste. Het is belangrijk om spaarzaam om te gaan met ons drinkwater. Hieronder een aantal tips.
Het gemiddeld leidingwaterverbruik bedraagt 84 liter per persoon per dag. Daarnaast wordt er gemiddeld nog 2 liter grondwater en 12 liter regenwater verbruikt.
De top 3 van huishoudelijk waterverbruik is:
- Douche 21%
- Toilet 19%
- Wasmachine 14%
Een aantal tips om water te besparen
-
Neem een douche in plaats van een bad. Een ligbad kan tot 150 liter water bevatten. 5 minuten onder de douche verbruikt maar 30 liter. Hou er wel rekening mee dat een regendouche meer water verbruikt dan een gewone douche. Toch bestaan er ook zuinige regendouches. Informeer je steeds goed!
-
Ga korter onder de douche. Ga je nu 10 minuten onder de douche? Probeer dan de volgende keer maar 7 minuten te douchen. Als je uitgaat van zo’n 15 liter water per minuut, kan 3 minuten minder lang douchen 45 liter water besparen! De gemiddelde doucheduur is 9 min.
-
Installeer een spaardouchekop. Een spaardouchekop kan het waterverbruik laten zakken tot 7 liter water per minuut. Door een gewone douchekop te veranderen naar een spaardouchekop kun je dus tot 8 liter water per minuut uitsparen. Bij een gemiddelde douchebeurt van 9 min. kun je zo 72 liter water besparen.
-
Gebruik een beker bij het poetsen van je tanden. Laat zeker de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
-
Doe de vaat met een vaatwas. Met de hand afwassen zorgt voor een groter verbruik van water dan de afwas door je vaatwas laten doen. Spoel wel je borden niet af voor je ze in de vaatwas stopt.
-
Gebruik zoveel mogelijk regenwater. Gebruik regenwater voor het sproeien in de tuin, het doorspoelen van je toiletten en het wassen van je auto. Heb je geen regenwaterput in de tuin? Misschien kun je ergens een regenton plaatsen om toch wat regenwater te kunnen gebruiken. Geïnteresseerd in elektronica? Bekijk dan zeker ons artikel om het niveau van je regenwaterput te meten met een raspberry pi.
-
Zet de kraan dicht tijdens het douchen. Je hoeft niet de hele tijd water te laten lopen. Tijdens het inzepen kun je gerust de kraan even dichtdraaien.
-
Probeer de waterverwarmer of boiler zo dicht mogelijk bij je gebruikspunten te installeren. Hoe langer de leidingen, hoe meer je water afkoelt. Hierdoor laat je heel wat koud water weglopen.
- Kies voor een toilet met een spaarknop. Een traditioneel toilet verbruikt tot 10 liter water per spoelbeurt. Een toilet met spaarknop verbruikt 3-6 liter per spoelbeurt.
-
Noteer de meterstand regelmatig. Door regelmatig de meterstand van je watermeter te noteren kun je het verbruik in de gaten houden. Hierdoor zal het sneller opvallen als je een waterlek hebt. Noteer minstens 1x per maand je waterstand. Je kunt dit gratis bijhouden op energieID.
Meer info
Van plan om binnenkort je badkamer te renoveren? Je vindt meer info in het artikel Je badkamer renoveren.
Bron waterverbruik: Waterverbruik door huishoudens.