Stoofvlees met Leffe blond

Een heerlijk blond abdijbier met een volle, zachte fruitige smaak verwerkt in een topklassieker in de Belgische keuken: stoofvlees. Ambacht en traditie op één bord én niet moeilijk om klaar te maken. Laat het smaken!

Nodig (voor 4 personen):

  • 1 kg kalfsstoofvlees
  • braadboter
  • 2 flesjes Leffe blond
  • 1 blokje vetarme runderbouillon
  • 2 uien
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takje tijm
  • (*De gerookte spekreepjes zijn al zout, nog extra zout toevoegen is absoluut niet nodig)

Bereiding:

  1. Bereid dit gerecht bij voorkeur in een zware gietijzeren pot. Zo’n pot zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt opgebouwd en goed wordt vastgehouden. Zo’n pot is een hele investering, maar het wordt vast en zeker een erfstuk…Mijn pot was ooit nog van mijn grootmoeder…stoofvlees op grootmoeders wijze krijgt op deze manier een nog concretere wending!
  2. Pel de uien en hak ze fijn.
  3. Smelt de boter in de pot.
  4. Voeg de uien toe en stoof ze glazig.
  5. Voeg de vleesblokjes erbij en bak de blokjes aan alle zijden mooi aan.
  6. Ook de spekreepjes mogen erbij gevoegd worden om even te kleuren.
  7. Kruid met de laurierblaadjes, de tijm en peper.
  8. Overgiet met de Leffe.
  9. Voeg het bouillonblokje toe en roer alles mooi om.
  10. Leg het deksel op de pot en laat het gerecht rustig stoven op een matig vuurtje voor ongeveer een uurtje tot anderhalf uurtje (controleer de zachtheid van je vlees).
  11. Blijf regelmatig omroeren.
  12. Het edele vocht (de Leffe) zal mooi ingekookt zijn, en je saus zal ingedikt zijn. Is dat niet het geval dan kan je je saus altijd binden met wat sausbinder.
  13. Haal de laurierblaadjes en de tijmtakjes uit de stoverij.
  14. Klaar om op te dienen!

Wist je dat?

Alle smaken dienen in onze voeding te zitten: zoet, zout, zuur en bitter. Dit gerecht is zout (door de gerookte spekblokjes). Zout is een smaak die in heel veel voeding zit . Daarom kies ik er voor om meestal zoutloos te koken. Overdrijf niet met zoute gerechten, maar verban het niet uit je keuken. De gulden middenweg is meestal de aangewezen weg…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *