Koken met groenten uit de tuin: augurken in het zuur

Groenten inmaken, een heel oud, effectief én gezond gebruik dat ideaal is om de augurken uit de tuin mee te bewaren. Zo smul je de rest van het jaar van deze lekkernij:

Nodig: (voor 500 gram augurken)

  • de augurken (natuurlijk!)
  • steriele, ruime bokalen;
  • water
  • 75 gram zout
voor de garnering:
  • 1 rode ui (dat geeft een mooie kleur om naar te kijken in het bokaal, heb je geen rode ui, dan is een gewone ui ook goed)
  • een paar stengels dille
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 chilipepertjes
  • een paar opgeschoten bloemschermen van venkel
  • 5 zwarte peperbollen
  • venkelzaadjes
Voor het zuur:
  • 5 dl zachte azijn (ciderazijn/witte wijnazijn/dragonazijn)
  • 5 dl water
  • 10 gram zout
  • 50 gram rietsuiker

Doen:

De voorbereiding:

  1. Oogst de augurken.
  2. Neem 1/2 l water per 1/2 kg augurken. Voeg 75 gram zout toe aan het water en breng het water met het zout aan de kook.
  3. Neem een pot, leg de augurken erin en giet het kokende water met het zout over de augurken heen. Laat een nacht rusten. (24 uur). Zo onttrek je vocht aan de augurken. Straks in het zuur nemen ze zo beter het zuur op.
  4. Maak je bokalen en deksels alvast steriel.
  5. Spoel daarna de augurken met water.
Het inmaken kan beginnen:
  1. Maak je garnering klaar: snij de uien in ringen en verdeel met alle kruiden over de steriele bokalen.
  2. Snij je augurken in plakken. (Dat vind ik het lekkerst en gemakkelijkst in gebruik. Je kan kleine augurkjes op hun geheel laten, of schijfjes snijden, of…kies zelf hoe jij ze het liefst wilt bewaren. Maar bewaar ze wel samen in een bokaal. Dus, schijfjes bij schijfjes, kleine hele augurkjes bij kleine hele augurkjes,…) en doe ze ook in de bokalen. Zorg dat je de randen van de bokalen zo weinig mogelijk aanraakt. Ze zijn steriel, weet je nog. Dat moeten ze blijven!
  3. Breng de azijn samen met het water aan de kook en voeg het zout en de suiker toe. Laat ongeveer 5 minuten koken en giet dit hete mengsel over de augurken tot aan de rand zodat de augurken helemaal onder zitten.
  4. Klop nog eens tegen de potten om eventuele luchtbelletjes te vermijden.
  5. Voorzie ze van een etiket waarop je de bereidingsdatum vermeld. Zo weet je beter vanaf wanneer je ervan kan beginnen smullen.
  6. Schroef de bokalen dicht en bewaar ze op een koele, donkere plek. Daar laat je ze 2 maanden rusten en fermenteren voor je ervan eet.
  7. Zuur over? Kijk eens bij ‘Wist je dat’. Je kan er een prima onkruidverdelger mee maken!

Wist je dat?

  • Je gebruikte bokalen kan recupereren? Bokalen met aangekochte groenten, mayonaise,…kan je nadat je ze hebt schoongemaakt zelf weer gaan hergebruiken. Ik leg elk jaar een voorraadje aan om in de zomer te vullen met onze lekkere oogst.  In het dekseltje zit een rubberen cirkeltje verwerkt dat even goed werkt als de elastiek bij weckpotten. Nadat je de steriele, hergebruikte  bokalen hebt gevuld zal je na een tijdje een klikje horen. Dat is helemaal goed. Het deksel doet zijn werk en sluit je bereiding luchtdicht af!
  • Ingemaakte groenten boordevol goede bacteriën zitten, en dus gezond zijn? Ingemaakte groenten eten is een uitstekende manier om probiotica aan te kweken. Zo help je jouw spijsvertering en darmflora een handje! Het is dus als een Actimel of Yakult, maar uit de tuin!
  • Groenten inmaken al werd gedaan in de oudheid? Het was de manier om groenten voor lange tijd te bewaren. Met de komst van de koelkast is deze techniek een beetje in de vergetelheid geraakt.
  • Je niet alleen augurken kan inmaken? Het lukt even goed met uien, rode bietjes, wortelen, paprika’s en chilipepers.
  • Je na het opeten van de augurken zelfs het zuur niet hoeft weg te gooien? Het is een prima onkruidverdelger in precies de juiste verhouding! Zeef de kruiden eruit. Voeg er nog een scheut afwasmiddel bij. Doe in een watersproeier. Besproei hiermee het onkruid op de stoep, terrasboorden,… En je onkruid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Pas op! Niet gebruiken tussen planten die je wilt behouden. Dit goedje is doeltreffend en zou ook je andere planten doden…
  • Er zelfs een stripverhaal over groenten in het zuur bestaat? Jommeke beleeft een volledig avontuur in Komkommer in’t zuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *